کافیشاپ و کافه تریا
تفاوت كافي شاپ و كافه تريا
به کرات سئوالات و شبهات زیادی در مورد تفاوت بین کافی شاپ و کافه تریا مطرح می شود که جهت روشن شدن این موضوع توضیحات زیر آورده شده است :
کافه تریا cafeteria
کلمه کافه تریا در اصل واژه ای اسپانیایی می باشد که نمی توان آنرااز نظر سیستم کاری دقیقاً کافی شاپ نامید زیرا تفاوت هایی عملاً در شیوه و قوانین سرو مواد غذایی در آن وجود دارد گرچه از نظر سرو پاره ای از موا دغذایی و نوشیدنی شبیه کافی شاپ می باشد.
کافه تریا در واقع یک سیستم سرو غذا بوده که در آن از چیدمان میز و صندلی استفاده نشده یا در حد محدود چیدمان صورت می گیرد (کافه تریا از جهت سرویس دهی و چیدمان بسته به درجه و موقعیت مکان انواع مختلف دارد که در آینده در باب مطالبی خواهیم داشت).انواع بشقاب غذاهای سرد یا گرم ،ساندویچ ها، نوشیدنیهای معمولاً ساده گرم یا سرد و یا اسنک ها در این سیستم قابل سرو می باشد.
مشتری در این دسته از مراکز سرو غذا قادر به تردد در جلو پیشخوان غذاها بوده و به دلخواه قادر به انتخاب اسنک یا غذا یا نوشیدنی دلخواه است که بعد از انتخاب مبلغ سفارش محاسبه و به صندوق پرداخت می شود .
در این سیستم معمولاً منو در ابتدای ورودی در بالای میز پیشخوان نصب می گردد .
بعلت استفاده از تعداد کم پرسنل این دسته از رستورانها در مراکز وسیع و پر جمعیت مانند :بیمارستانها ،مدارس،دانشکده ها،مراکز خرید، موزه ها،….تاسیس می شوند.
در پاره ای از مراکز مثل دانشکده ها یا مدارس ،در کافه تریا سیستم سلف سرویس اعمال می شود بدین ترتیب که مشتری در جلو پیشخوان حرکت کرده و غذا را در سینی مخصوص به دلخواه انتخاب و سپس در پشت میز و صندلی غذا را سرو می کند و سیستم پرداخت از پیش با خرید بن غذا که امروزه به شیوه کارت الکترونیکی استفاده و شارژ می شود ،صورت می گیرد.در هر صورت در نقاط مختلف دنیا ممکن است شیوه پرداخت یا ارائه سرویس با اندکی تفاوت با یکدیگر صورت گیرد.
در این سیستم سرویس غذا به هیچ وجه در هیچ کجای دنیا نوشیدنی الکلی سرو نمی شود و برای رفاه حال مشتریان ممکن است در مدت زمان بیشتری در طول شبانه روز سرویس ارائه می د هد و در پاره ای از مکانها 24ساعته فعالیت دارد.
البته این سیستم سرویس دهی امروزه با پیدایش انواع فست فودها سود اقتصادی خوبی نداشته و بجز در مکانهای خاص که عنوان شد در دیگر مکانهای شهر بندرت تاسیس می شوند.
امروزه نوع جدید تر این د سته از سرویس دهی تحت نام دهکده غذا یاFood courtنامیده می شود که در مراکز خرید یا فرودگاه ها با ارائه انواع غذاها پایه گذاری می شوند گرچه دهکده غذا را می توان در واقع یک نوع سیستم جدید سرویس دهی در رستوران دانست دین معنی که دهکده غذایی مجموعه ای از رستورانهای فست فود مختلف در کنار هم بوده که مکان نشستن تمام مشتریان این مجموعه بصورت واحد می باشد و قیمت هر پرس غذا توسط صندوق هر رستوران جداگانه محاسبه و قبل از ارائه غذا به مشتری دریافت می شود.
کافی شاپCoffeeshop
واژه کافی شاپ همانطور که از اسم آن پیداست از قرن ها پیش مکان سرو قهوه و نوشیدنیهای گرم از این دسته بوده است که در جوامع مختلف اسامی متفاوتی داشته است بعنوان نمونه در فرانسه و پرتقال با نام Café ،در اسپانیا Cafeteria،ایتالیا Café ،آلمانcafé یا kaffeehaus،ترکیه kahvehane،ایران قهوه خانه شناخته می شود.
در کل کافی شاپ مکانی با شباهت هایی بین کافه تریا و رستوران می باشد از این جهت که در کافی شاپ بشقاب های غذای گرم که زمان تهیه پائین دارد سرو می شود.از ابتدای پیدایش قهوه و ایجاد مکانهایی جهت سرو آن ،قهوه خانه ها یا کافی شاپ ها مکانی جهت برگزاری جلسات شعر،گفتمان سیاسی،نقالی شاهنامه در ایران یا مباحث جنگ در اروپای درگیر با جنگ جهانی دوم بوده است .به همین دلیل این مکان دارای چیدمان میز و صندلی بنا به وسعت در داخل مکان یا حتی در فضای جلوی پیاده رو یا تراس و… می باشدو مشتریان با تامل و استراحت بیشتر غذا را سرو می کنند.
امروزه در این دسته از رستورانها انوع نوشیدنیهای گرم قهوه ،چای ،اسنک های سبک ،انواع دسر ها و شیرینی ها و حتی در فرهنگ های جامعه های غیر اسلامی در صورت داشتن مجوز قانونی نوشیدنی الکی (آبجو یابعضی از نوشیدنیهای قهوه با ترکیب نوشیدنیهای الکلی)نیز سرو می شود و در پاره ای از کشورهای اسلامی استعمال تنباکو و قلیان نیز در قهوه خانه سنتی صورت می پذیردو در کل می توان گفت موارد سرو بسته به نوع فرهنگ در جوامع مختلف متفاوت است و در کشور ما نیز بر طبق فرهنگ اسلامی سرو نوشیدنیها بر اساس فرهنگ اعتقادی و باوری مسلمانان صورت می پذیرد.
در سیستم کافی شاپ پرسنل بیشتری بنا به وسعت به کار مشغولند بنابراین نوشیدنهای گرم یا سرد با تنوع و زمان بیشتر آماده سازی قابل ارائه است .
در کافی شاپ منو بر سر میز به مهمان ارائه می شود و سرویس ارائه و صورتحساب توسط پیشخدمت صورت می گیرد.
گرچه از نظر ساعات کاری نمی توان تفاوتی بین کافی شاپ یا کافه تریا قائل شد ولی معمولاً در هتلها یا مراکز پر رفت و آمد کافه تریا برای رفاه حال مشتریان وارد شده به هتل یا دیگر مراکز 24ساعته به فعالیت دارد.در کافی شاپ به علت هزینه راه اندازی و تجهیزات بالاتر و گرانتر و نوع سیستم سرویس مواد غذایی و نوشیدنی که آداب خاص خود را داراست دارای هزینه سرو بالاترنسبت به کافه تریا می باشد ولی در صورت وجود هر دو سیستم در هتل مبلغ غذا پائین تر از رستوران می باشد.
تألیف: لاله شفیعی
كليه حقوق اين سايت متعلق به موسسه فن آوري و هتلداري آفتاب پارسه به شماره ثبت 1055 می باشد هرگونه انتشار نقل قول وکپی برداری ،استفاده مجدد در سایتهای اینترنتی، نشریات ،آموزشگاه ها وغیروتنها با اجازه كتبي وذكرماخذ مجاز مي باشد وبدون دریافت مجوز کتبی پیگرد قانونی دارد.
دیدگاهتان را بنویسید